LIVE TEXT | Greva din Educație, ziua a XVIII-a. Greva transformă anul școlar într-unul excepțional

LIVE TEXT | Greva din Educație, ziua a XVIII-a. Greva transformă anul școlar într-unul excepțional

Intrat în cea de-a treia săptămână, protestul profesorilor silește birocrații din Ministerul Educației să modifice ordine și regulamente pe bandă rulantă în speranța încheierii acestui an școlar. Sindicatele nu renunță la greva generală și amenință cu noi demonstrații de stradă.

Din 22 mai, cursurile școlare au încetat Foto: Inquam Octav Ganea

Din 22 mai, cursurile școlare au încetat Foto: Inquam Octav Ganea

Doar două note la o materie și media elevului poate fi încheiată, au anunțat reprezentanții Ministerului Educației, care caută cu disperare soluții pentru finalizarea acestui an școlar. Aceștia au anunțat în consultare publică un proiect de ordin care modifică Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar care propune, pe lângă minimul necesar de două note la o materie, situația școlară a elevilor să poată fi încheiată și fără a trece prin procesul de validare de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ într-o ședință dedicată și fără ca acest consiliu să aprobe raportul privind situația școlară anuală.

În eventualitatea în care un elev riscă corigența la limba română, limbi străine sau informatică, acesta poate avea o notă în plus față de minimum pentru a avea șansa de a-și îndrepta situația.

Reamintim că marți, ministrul Deca a mai anunțat că, în situația în care greva va continua, probele de competențe de la Bacalaureat 2023 ar putea fi suspendate și echivalate, de exemplu, cu notele din timpul liceului. „Eu cred că nu vom fi în această situaţie. Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, putem să mergem pe ideea – pentru că începem luni cu probleme de competenţe – să accesăm experienţa din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competenţe cu notele din clasa a XII-a la materiile corespunzătoare. Cu siguranţă, vom căuta variantele în care copiii să fie cât mai puţin afectaţi de acest context”, a declarat Deca.

Sindicatele către elevi: ”Aveți încredere”

Între timp, liderii sindicali din Educație au anunțat pentru joi sau vineri, în funcție de când se va primi autorizația, în Capitală, un miting de mare amploare la care ar trebui să participe 20.000 de persoane. Potrivit statisticii sindicale, peste 134.000 de angajați din învățământ – 87% – din totalul membrilor de sindicat care au semnat pentru grevă continuă protestul. Conform datelor prezentate marți de Ligia Deca, proporția angajaților din învățământ care sunt încă în grevă depăşeşte 52%, iar dintre aceștia 59,4% sunt cadre didactice.

Marius Nistor, liderul Federației Sindicale din Educație „Spiru Haret”, a declarat ieri că „greva continuă și va continua atâta vreme cât colegii noștri sunt deciși să continue acest proces. Totul depinde de Guvernul României. Aşteptăm reacţia Guvernului. Noi am spus foarte clar ce vrem, vrem garanţii vizavi de grila de salarizare şi, bineînţeles, de salariul debutantului, care ar trebui să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. În momentul de față nu putem vorbi despre amânarea examenelor, dar cu cât se prelungeşte acest conflict, cu atât există acest risc”, a precizat liderul sindical.

Marius Nistor le-a cerut elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a aflați în buza examenelor naționale să aibă încredere în profesori. Despre suspendarea grevei doar pe perioada examenelor, el a arătat că Ministerul Educaţiei poate propune, dar decizia este strict a cadrelor didactice.

În replică, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că astăzi va fi aprobat un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua lege a salarizării. Documentul va fi publicat în Monitorul Oficial pentru a întări garanțiile guvernamentale privind poziționarea favorabilă a salariilor profesorilor în grila de salarizare și folosirea ca bază de raportare a salariului minim brut pe economie pentru salariul profesorului debutant. Decizia a fost luată în urma discuţiei telefonice purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul de învăţământ. „Garanţiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate şi la nivelul Coaliţiei de guvernare, ai cărei lideri şi le-au însuşit în cadrul unui Angajament politic”, precizează Guvernul. „Aşa cum ne-am angajat încă de la începutul dialogului cu reprezentanţii profesorilor, prioritatea Guvernului şi a Coaliţiei majoritare a fost şi rămâne aceea ca toţi copiii să beneficieze de un sistem de învăţământ performant, iar dascălii lor să primească recunoaşterea importanţei lor în societate. De aceea, ne-am asumat astăzi, ca lideri ai Coaliţiei de guvernare, garanţiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învăţământ. Mâine, Guvernul va aproba un memorandum prin care confirmăm decizia politică de majorare a salariilor din Educaţie. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie”, a scris premierul Ciucă pe Facebook.

20.000 de profesori sunt așteptați la mitingul de amploare care ar urma să aibă loc joi sau vineri în Capitală.

Calendarul Bacalaureatului 2023, sesiunea iunie-iulie

29 mai - 9 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

12-14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A

14-15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B

14-16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale - proba D

19-21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C

Probele scrise la BAC 2023

26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba E.a)

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c)

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d)

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b)

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00

4-6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Calendarul Evaluării Naționale 2023

6-9 iunie: Înscrierea la Evaluarea Națională

9 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

19 iunie: Probă scrisă la Limba și literatura română

21 iunie: Probă scrisă la Matematică

22 iunie: Probă scrisă la Limba și literatura maternă

28 iunie (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

28 iunie (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

29 iunie - 4 iulie: Soluționarea contestațiilor

4 iulie: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?